10 januari 2022
0 0 0

Payroll en uitzenden: wat is het verschil en is het iets voor mij?

Wanneer je wél toe bent aan personeel, maar nog niet aan werkgeverschap, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt het werkgeverschap uitbesteden met payroll of personeel inhuren via uitzenden. Beide personeelsvormen hebben voor- en nadelen en kennen hun eigen regelgeving. In dit artikel zetten we ze overzichtelijk voor jou op een rijtje. Belangrijk is om te ontdekken wat voor jou en jouw onderneming werkt.

Payroll en uitzenden verschillen op het gebied van:

  1. Werving en selectie
  2. Arbeidsvoorwaarden
  3. Pensioensopbouw

Werving en selectie van personeel

PAYROLL
Heb jij jouw ideale medewerker al op het oog? Mooi, want een payrollorganisatie doet niets in de werving en selectie van personeel. Daarvoor ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk. Heb je dus nog geen kandidaat in gedachten, dan moet je zelf een zoektocht opstarten. Het voordeel hiervan is dat je de volledige controle hebt over wie er voor je aan de slag gaat. En dus weet of diegene echt bij jouw onderneming past.

✔️ Zelf controle over wie er (exclusief) bij jou komt werken
❌ Als je nog niemand op het oog hebt, kun je veel tijd kwijt zijn met zoeken

UITZENDEN
Wil je geen tijd kwijt zijn met het zoeken en vinden van kandidaten voor jouw openstaande vacature? Of moet iemand zo snel mogelijk bij jou aan de slag? Dan is uitzenden de betere optie. Intercedenten van het uitzendbureau gaan, op basis van jouw zoekcriteria, op zoek naar de ideale kandidaat voor jou. Met behulp van een screening en interviews maken zij een voorselectie van meest geschikte sollicitanten. Wanneer jij akkoord geeft, zorgt het uitzendbureau dat de medewerker zo snel mogelijk bij jou kan beginnen.  

✔️ De beste kandidaten worden voor jou gezocht zodat jij tijd hebt voor andere zaken
❌ Je kunt niet zelf iemand aandragen

De arbeidsvoorwaarden

PAYROLL
Een payrollmedewerker krijgt bij de payrollorganisatie dezelfde arbeidsvoorwaarden als de voorwaarden die jij eigen personeel biedt. Er is dus, als je ook zelf mensen in dienst hebt, geen onderscheid in arbeidsvoorwaarden op de werkvloer. De payrollmedewerker heeft dezelfde rechten én plichten. Wanneer er wijzigingen zijn in de cao die op jouw onderneming van toepassing is, voert de payrollpartner deze direct door. Zodat de payrollmedewerker hier meteen voordeel van heeft.

✔️ Gelijke arbeidsvoorwaarden voor medewerkers wat zorgt voor gelijkheid op de werkvloer
✔️ Geen omkijken naar cao-wijzigingen
❌ Payrollvoorwaarden zijn vaak prijziger dan uitzendvoorwaarden

UITZENDEN

Uitzendkrachten vallen onder de uitzend-cao. Hierin is een fasesysteem opgenomen. Hoe langer de uitzendkracht voor het uitzendbureau werkt, hoe meer rechten hij krijgt. Fase A duurt 52 weken, hierbij telt iedere week waarin de medewerker werkt mee. Ongeacht of dat 1 uur of 40 uur is. De medewerker heeft in deze fase in principe alleen recht op loon over gewerkte uren. In deze fase is het mogelijk om, gedurende een jaar, gebruik te maken van de uitsluitingloondoorbetaling wanneer er geen werk is. Hier kan ook bij het eindigen van een opdracht beroep op worden gedaan.

Fase B kent 6 tijdelijke arbeidsovereenkomsten en duurt maximaal 3 jaar. In deze fase heeft de medewerker recht op uitbetaling van het afgesproken minimum urenaantal, ook als er (tijdelijk) geen werk is. En bij ziekte moet het 1e jaar 90% van het loon worden doorbetaald en 80% in het 2e jaar. Fase C is voor onbepaalde tijd, waarbij de normale ontslagregels gelden.

Zit er ergens een periode van 6 maanden tussen de overeenkomsten waarin de medewerker niet voor dezelfde (of een andere) uitzendorganisatie werkt, dan begint de telling opnieuw met fase A.

*let op, is de uitzendkracht gestart voor 03-01-2021 dan is voor hem/haar overgangsrecht van toepassing. Dat betekent dat in 2022 voor die uitzendkracht nog de oude regeling blijft gelden'

✔️ Voordelig omdat je alleen hoeft te betalen voor gewerkte uren
❌ Uitzendmedewerkers moeten langer werken om meer rechten op te bouwen

Pensioensopbouw

PAYROLL
Net als met de arbeidsvoorwaarden is er geen onderscheid tussen de payrollmedewerker en personeel in eigen beheer voor wat betreft pensioenopbouw. Payrollers hebben namelijk recht op een gelijkwaardig pensioen zoals deze voor jouw organisatie geldt. Wanneer er geen aansluiting met een pensioenfonds in jouw sector mogelijk is, krijgt de payrollkracht een gelijkwaardige pensioenregeling aangeboden door de payrollpartij. Zo is ook de payrollmedewerker verzekerd van een goede oude dag.

✔️ Payrollkrachten zijn verzekerd van een adequaat pensioen
❌ Werkgeversbijdrage is gemiddeld net zo hoog als in eigen beheer

UITZENDEN

Onderstaande regeling is verandert per 1 januari 2022. Hieronder vind je de oude en de nieuwe situatie.

Huidig (vanaf 1 januari 2022)
Na 8 gewerkte weken én als de medewerker 21 jaar of ouder is, begint een uitzendkracht met pensioen opbouwen in de StiPP Basisregeling. Hiervoor tellen alleen de weken mee waarin daadwerkelijk is gewerkt. Vanaf de 52 gewerkte week bouwt de uitzendkracht pensioen op in de Plusregeling. In de basisregeling hoeft de uitzendmedewerker geen premie te betalen, dit doet het uitzendbureau. Bij de plusregeling betaalt het uitzendbureau 8% en de werknemer 4%. 

Voor 1 januari 2022 (oud)
In de eerste 26 weken van een dienstverband bouwt een uitzendkracht geen pensioen op. Pas na de 26e gewerkte week, én als de medewerker 21 jaar of ouder is, doet hij mee aan de StiPP pensioenregeling. Hiervoor tellen alleen de weken mee waarin daadwerkelijk is gewerkt. Vanaf de 27e  tot de 78e gewerkte week bouwt de uitzendkracht pensioen op in de basisregeling, na 78 weken wordt dit de plusregeling. 

✔️ De kosten voor het StiPP-pensioen zijn laag
❌ De uitzendkracht bouwt pas pensioen op na 26 gewerkte weken

De voordelen van beide diensten

Of je nu kiest voor payroll of uitzenden, de werkgeverstaken worden je allemaal uit handen genomen. Zo heb je geen omkijken meer naar:

  • Salarisadministratie, urenverwerking, arbeidsovereenkomsten en inschaling
  • Het voorfinancieren en uitbetalen van lonen
  • Begeleiding van zieke medewerkers
  • Het bijhouden en juist toepassen van de cao (wijzigingen)

Daarnaast kun je gebruik maken van de software van de payrollorganisatie of het uitzendbureau. En haal je gelijk een sparringpartner met kennis en ervaring op personeelsgebied in huis.

Maar ook de risico’s draag je over

Personeel brengt naast verlichting in de werkzaamheden ook extra risico’s met zich mee. Risico’s die je als werkgever moet dragen. Denk bijvoorbeeld aan een medewerker die langdurig ziek wordt, of een medewerker die niet goed genoeg functioneert. Wanneer je kiest voor payroll of uitzenden worden zaken als ziekterisico en ontslagrisico van je overgenomen. Op die manier kun je zorgeloos rekenen op extra mankracht. En heb je meer tijd om te investeren in je bedrijf.

Voor- en nadelen payrollen

✔️ Geen risico’s
✔️ Geen omkijken naar werkgeverstaken
✔️ Controle over je personeelsbestand
✔️ Gelijke arbeidsvoorwaarden
✔️ Cao-wijzigingen direct doorgevoerd
✔️ Een adequate pensioenregeling
✔️ Medewerker is exclusief bij jou aan het werk en kan niet zomaar ergens anders worden geplaatst
❌ Tijd kwijt aan werving en selectie
❌ Payrollvoorwaarden zijn vaak prijziger dan uitzendvoorwaarden
❌ Werkgeversbijdrage pensioen is ruim 14%

Voor- en nadelen uitzenden

✔️ Geen risico’s
✔️ Geen omkijken naar werkgeverstaken
✔️ Beste kandidaten worden voor jou gezocht
✔️ Alleen betalen voor gewerkte uren
✔️ Goede arbeidsvoorwaarden
✔️ De kosten voor het StiPP-pensioen zijn laag
✔️ Meer flexibiliteit dan personeel in eigen beheer
❌ Je kunt niet zelf iemand aandragen
❌ Uitzendmedewerkers moeten langer werken om meer rechten op te bouwen
❌ De uitzendkracht bouwt pas pensioen op na 26 gewerkte weken

Bedenk vooraf goed wat jouw doel is en wat je precies zoekt voor jouw onderneming. Heb je bijvoorbeeld een piek in werkzaamheden en kun je tijdelijk extra hulp gebruiken, dan is uitzenden voor jou voordeliger. Maar wil je een bekende in dienst nemen, zonder enig risico, dan is payroll de beste optie. Ben je er na het lezen van dit artikel nog steeds niet uit? Vul dan de keuzehulp in op onze website. Of neem direct contact op met een van onze accountmanagers om vrijblijvend te sparren.

Doe de keuzehulp

Gerelateerde artikelen

Blog: personeel aannemen: welke opties zijn er?
Denk jij erover om personeel aan te nemen? Dan is dat op verschillende manier te regelen met elk voor- en nadelen. Daarom hebben wij de opties voor je op een rij gezet.

Blog: salarisadministratie: wat is het en hoe ga je ermee om?
Salarisadministratie: als ondernemer met personeel krijg je er hoe dan ook mee te maken. Maar welke taken en verantwoordelijkheden komen hier nu precies bij kijken. Je leest het in deze blog.